Gabriela Bartošová

Profilové fotky aneb znáte dobře svého avatara?

23. 11. 2015 9:53:17
Každý (teda kromě těch, kteří mezi námi žijí v jiné než online realitě) máme svého avatara. Naši představu o sobě sama, takovou, kterou se prezentujeme na internetu. Prostě profilovou fotku.

Upravujeme se, češeme, oblékáme si šaty v určitém stylu proto, že nás ostatní posuzují podle vzhledu. A neméně, ne-li přímo pečlivěji, jsme posuzovaní online. Taková profilová fotka je vlastně něco jako obléknout se na maturitní večírek – chceme na tom Facebooku, Twitteru, Instagramu, LinkedInu, atd. vypadat co nejvíc cool bez ohledu na to, jak maturita dopadla a co nás čeká dál. A při tom toho můžeme o sobě prozradit víc, než jsme chtěli.

Zatímco některé fotky vyjadřují jasný vědomý záměr autora, který chce pobavit, vyjádřit své politické smýšlení či dokonce sexuální orientaci, jiné mě freudovsky znepokojují. Co mi o člověku říká profilovka s fotkou z dětství, fotkou zvířecího miláčka, fotkou s přítelem, s dětmi, fotkou před Eiffelovkou, fotkou běžce protrhávajícího cílovou pásku?

Mám ráda, když se věci vždycky nějak vysvětlí a narazila jsem na teorii využívající pro analýzu profilových fotek Maslowovu pyramidu potřeb.

Takže:

Jste na své fotce moc sexy? Mluvím o pánech svlečených do půl těla ukazujících bicepsy a pekáče buchet, dámách v plavkách či v koketním postoji s výstřihem až ke kolenům. Pozor, potom máte zřejmě vy i všichni takoví jedinci nesplněnou nějakou základní tělesnou potřebu. Mám takové podezření, že to bude nejspíš potřeba rozmnožovací. Vždyť už se prokázalo, že ten, kdo si na Facebook dává často třeba fotky s jídlem, nemusí být zrovna gurmán. Vlastně právě naopak. Dost často ho trápí nějaká porucha příjmu potravy. Pro rozmnožovací potřebu a profilové fotky to, obávám se, bude platit podobně.

A pak jsou lidé, z jejichž profilové fotky okamžitě odtušíte, že byli na drahé dovolené. Vlastně ne jen odtušíte, vám to už z pouhého letmého pohledu bude naprosto jasné. Nebo je případně jasné, že má „profilovaný“ úžasné zaměstnání – to poznáte podle toho, že si jako profilovku vybere fotku z veletrhu nebo třeba z prezentace na důležité schůzce. Maslow nabízí odpověď i na tohle – tito lidé mohou mít problém s neuspokojenou potřebou bezpečí a jistoty. Tím že se tak neohroženě prezentují jako důležití a nejlepší ze všech, vlastně nevědomě říkají, jak jsou nejistí. Úžasné zaměstnání? Šéf po mně dupe, manželka si stěžuje, že nevydělávám, a v kantýně nemají v poledne svíčkovou. Tak ať aspoň na fotce vypadám nejmíň jako poradce Billa Gatese.

Celý tenhle článek vlastně vznikl kvůli neuspokojené potřebě lásky a přijetí. Tedy ne té mojí, i když kdo ví... Všimla jsem si totiž zajímavého fenoménu: lidé (hlavně ženy), mají na profilovce kromě SEBE po svém boku ještě svého úžasného a milujícího partnera. Bylo to pro mě tak znepokojující, že jsem se na to chtěla podívat blíž a objevila jsem onu teorii používající Maslowovu pyramidu potřeb. No ano, patří sem i profilovky s rodinou, kde je dotyčná osoba druhá zleva od dveří, profilovky s manželem, synem, dcerou, domácím mazlíčkem atd. Hmm... Že by ten milující partner nemiloval až tak žhavě a vztahy v rodině nebyly kvůli drogové závislosti syna a nevěrám otce úplně ideální?

Nic nekřičí po potřebě uznání (a možná přímo řve pocitem zneuznání) víc než profilovka někoho na pódiu s mikrofonem v ruce. Patří sem taky šplhání na Mount Everest, fotky z promoce, přebírání ceny manažera roku, apod. A nejste z toho venku, ani když si místo své vlastní fotky zvolíte do profilu fotku oblíbené celebrity. No proč jste si tam místo sebe radši dali fotku Staloneho, Margaret Thatcherové nebo Pavla Bobka? Proč asi?

S nesplněnou potřebou nejvyšší, tj. seberealizace, je to těžší. Jak rozeznat člověka, kterému se podařilo v životě vyhrát, od člověka, který po seberealizaci teprve touží? A netoužíme po seberealizaci my všichni, možná i ti, kteří se nám už „seberealizovaní“ zdají být? Z průzkumů každopádně vyplývá, že úspěšní lidé většinou volí jako svou profilovou fotku portrétovou fotografii sebe sama, na které pěkně zpříma hledí kameře do očí.

Aha, tak teď zjišťuju, že žádný z mých avatarů se do kamery nedívá. Znamená to něco? Vždyť je to vlastně celé jenom jedna teorie;-)

Autor: Gabriela Bartošová | karma: 9.77 | přečteno: 464 ×
Poslední články autora